Infographic Verkeersveiligheid voor wethouders
Wat komt er kijken bij de risicogestuurde aanpak van verkeersonveiligheid? In drie pagina’s met korte teksten, linkjes en illustraties wordt in deze infographic toegelicht wat de verkeerswethouder te doen staat.
De (voorlopige) definitie van veilige snelheid
Wat verstaan we onder een ‘veilige snelheid’ en hoe meet je het? Het Kennisnetwerk SPV heeft een (voorlopige) definitie opgesteld voor de risico-indicator Veilige snelheid.
Handreiking gedragsverandering in het verkeer
Het gedrag van verkeersdeelnemers speelt een belangrijke rol speelt bij meer dan 90 procent van de ongevallen. Daarom moeten we inzetten op een mix van maatregelen en een gedegen evaluatie daarvan.
Definitie van Risico-indicator Veilige verkeersdeelnemers
Om de veiligheid van het verkeerssysteem te kunnen meten, is het daarom belangrijk om te weten wat het aandeel ‘veilige verkeersdeelnemers’ in het verkeer is.
Factsheet Floating car data en snelheid
Deze factsheet zet de belangrijkste aspecten van Floating Car Data in relatie tot snelheid op een rij.
Factsheet Met elkaar in gesprek over effectieve verkeershandhaving
Deze factsheet laat zien dat overleg over verkeershandhaving mogelijk is op verschillende niveaus en vanuit verschillende invalshoeken: vanuit het lokale driehoeksoverleg, op regionaal niveau en informeel met de politie. Daarnaast geeft het
Factsheet Oudere verkeersdeelnemers
Met gerichte maatregelen kunnen gemeenten en provincies zelf iets doen om de verkeersveiligheid voor oudere verkeersdeelnemers te verbeteren. Deze factsheet geeft een overzicht.
Factsheet Fietsers
Nederland is een echt fietsland. In de loop der jaren zijn er legio maatregelen genomen om de verkeersveiligheid van fietsers te verbeteren – van vrijliggende fietspaden, fietstunnels en rotondes tot voorlichting, regelgeving en handhaving.
Factsheet Stappenplan Risicoanalyse – Praktijkvoorbeeld van de gemeente Schiedam
Schiedam heeft het Stappenplan Risicoanalyse van Kennisnetwerk SPV toegepast op een klein deel van het gemeentelijke wegennet. Met het doorlopen van het stappenplan heeft de gemeente in korte tijd veel nuttige informatie
Factsheet Investeren in verkeersveiligheid: Vijf maatregelen om het fundament op orde te krijgen
Het kennisnetwerk SPV heeft in kaart gebracht welke maatregelen op dit moment effectief zijn en draagvlak hebben om de verkeersveiligheid in Nederland verder te verbeteren.
Factsheet Snel van start met effectieve maatregelen
De maatregelen die hierin staan, zijn verdeeld over 3 blokken: infrastructuur, verkeersonderwijs en – voorlichting en handhaving.
Factsheet Verkeersveiligheid van de basisschoolomgeving
Om de schoolomgeving verkeersveiliger te maken, kan de gemeente verschillende maatregelen nemen. De belangrijkste zijn gericht op snelheidsbeperking van het autoverkeer.