Factsheet Verkeerseducatie
In factsheet Verkeerseducatie gaat het Kennisnetwerk SPV kort in op welke stappen je als gemeente kunt nemen voor het bevorderen van goede verkeerseducatie.
Effectiviteitswijzer
Provincies en gemeenten kunnen zelf veel doen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Maar hoe weet je welke maatregelen effectief zijn en welke niet? Op deze factsheet vind je een overzicht van maatregelen waarvan de (in)effectiviteit wetenschappelijk is aangetoond.
Meetinstrumenten
Welke factoren vormen een risico voor de verkeersveiligheid in jouw vervoerregio, provincie of gemeente? Die vraag kunnen we beantwoorden met behulp van risico-indicatoren of ‘Safety Performance Indicators’ (SPI’s): indicatoren waarmee we de
Beoordeling van uitvoeringsplannen
Dit toetsingsdocument biedt gemeenten en andere wegbeheerders handvatten om kwalitatief goede en meer gelijkvormige uitvoeringsplannen op te stellen. Bijgevoegd is daarnaast een document met 10 tips voor het opstellen van een uitvoeringsplan.
Factsheet Voetgangers en verkeersveiligheid
Lopen is relatief veilig, maar voetgangers zijn tegelijkertijd kwetsbaar. Welke risico’s lopen voetgangers en hoe kun je die risico’s verminderen? De factsheet ‘Voetgangers en verkeersveiligheid’ gaat hier nader op in.
Blauwdruk risicoanalyse
Een blauwdruk met praktische kaders om een goede risicoanalyse mee op te stellen. Binnen die kaders kunnen gemeenten zelf de informatie invullen die specifiek voor hen van toepassing is.
Monitor snelheid
Vanaf 2019 wint NDW in opdracht van de Taskforce Verkeersveiligheidsdata op twee manieren snelheidsdata in om de risico-indicator Veilige snelheid te kunnen meten.
Risicoaanpak SPV
Een beknopte overview van de Risicoaanpak SPV. Wat behelst de aanpak, waarin verschilt het van de traditionele aanpak en waar kan je de risicoaanpak voor inzetten?
Factsheet Databronnen voor risicogestuurd verkeersveiligheidsbeleid
Om risico-indicatoren te monitoren en risicolocaties in kaart te brengen, zijn verschillende databronnen beschikbaar, zowel op landelijk als op lokaal niveau. In deze factsheet vind je verwijzingen naar die bronnen.
Integrale aanpak van rijden onder invloed
Wat kun je als gemeente doen om ongevallen door alcohol en drugs in jouw gemeente te voorkomen? Dat lees je in de handreiking ‘Integrale aanpak van rijden onder invloed’.
Monitor Startakkoord SPV
De jaarlijkse monitor geeft een beeld van hoever decentrale overheden zijn met de uitvoering van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 zoals afgesproken in het bijbehorende Startakkoord.
Kwaliteitskader voor data-gedreven dashboards
Risicogestuurd verkeersveiligheidsbeleid vraagt om voldoende en kwalitatief goede data. Deze data kunnen toegankelijk worden gemaakt via een dashboard. Waar moet je op letten als je zelf een dashboard wilt (laten) ontwikkelen of gebruiken? Deze handreiking helpt je op weg.