Aanpak SPV is de opvolger van het Kennisnetwerk SPV en richt zich op het bevorderen van ‘risicogestuurd’ verkeersveiligheidsbeleid.
Verkeersslachtoffers vallen op verschillende wegen, verspreid over het hele land. Van veel (ernstig) verkeersgewonden is echter niet bekend op welke locatie ze gewond zijn geraakt. Ook weten we vaak niet wat de achterliggende oorzaken zijn. Vanuit die wetenschap lijkt een preventieve aanpak, die aansluit bij Duurzaam Veilig, effectiever te zijn dan de traditionele reactieve aanpak.
Risicogestuurde aanpak
Risicogestuurd verkeersveiligheidsbeleid biedt meer concrete aanknopingspunten om de juiste maatregelen te nemen op de juiste locaties. Doordat we gebruikmaken van lokale en regionale informatie over risicofactoren, kunnen we de beleidscyclus daar ook preciezer op afstemmen. Bij risicogestuurd beleid kijken we naar specifieke risicofactoren – wegkenmerken, omstandigheden of gedragingen – die de kans op gevaarlijke verkeerssituaties kunnen vergroten. De aanpak en de publicaties op deze website zijn gestructureerd aan de hand van vijf risico-indicatoren:
- Veilige infrastructuur
- Veilige snelheid
- Veilige verkeersdeelnemers
- Veilige voertuigen
- Hoogwaardige traumazorg
Op basis van deze indicatoren kunnen we de beleidscyclus op lokaal en regionaal niveau nog meer gestructureerd vormgeven.
Een risicogestuurde aanpak van verkeersveiligheidsbeleid begint met het maken van een risicoanalyse. Daarbij maken we gebruik van wetenschappelijk onderbouwde informatie over veelvoorkomende ongevalsoorzaken en daarvan afgeleide risicofactoren. Op basis daarvan kunnen we gericht beleid ontwikkelen om de belangrijkste risico’s aan te pakken. Vervolgens bepalen we in de uitvoeringsagenda welke onderwerpen prioriteit hebben en in het uitvoeringsprogramma welke maatregelen we nemen om de verkeersveiligheidsrisico’s te verminderen. Het document Risicoaanpak SPV geeft een beknopt overzicht wat de Aanpak SPV inhoudt. In de sectie Aan de slag op deze website helpen we je verder op weg.
Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030
De website Aanpak SPV sluit aan bij de vervolgfase ‘Bijstellen en professionaliseren’ van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) 2030. In deze laatste fase, die loopt van 2025 tot 2030, zal Aanpak SPV zich richten op de praktische ondersteuning van de decentrale overheden bij het uitvoeren van de risicogestuurde aanpak verkeersveiligheid.
In de fase tot 2030 ligt de focus op kennisoverdracht, het delen van voorhanden zijnde informatie en ervaringen en ondersteuning bij de inhoudelijke en procesmatige aanpak van verkeersveiligheid en verkeersveiligheidsbeleid. Dat doen we door reeds ontwikkelde hulpmiddelen en ondersteunende documenten te delen, maar ook door decentrale overheden direct te ondersteunen via kennissessies, de helpdesk, deze website en LinkedIn. Daarbij luisteren we naar de behoeften van de SPV-partners en betrekken we hen actief bij de aanpak.
Aanpak SPV valt onder de directe verantwoordelijkheid van CROW in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Publicaties en hulmpiddelen:
• Risicoaanpak SPV
• Strategisch plan SPV (2030)