In factsheet Verkeerseducatie gaat het Kennisnetwerk SPV kort in op welke stappen je als gemeente kunt nemen voor het bevorderen van goede verkeerseducatie.
Verkeersveiligheid hangt in belangrijke mate af van het gedrag van verkeersdeelnemers. Dat gedrag wordt weer bepaald door (het niveau van) kennis, inzicht, vaardigheden en motivaties. Verkeerseducatie kan helpen om die competenties te verbeteren en zo de verkeersrisico’s te verminderen. Daarmee is verkeerseducatie ook één van de instrumenten voor risicogestuurd verkeersveiligheidsbeleid.
Verkeerseducatie is in principe relevant voor alle verkeersdeelnemers, jong en oud, in alle verkeersrollen en gedurende hun gehele ‘verkeersleven’. Dus niet alleen voor kinderen maar ook voor beginnende brom- en snorfietsers, automobilisten, oudere automobilisten, nieuwe gebruikers van scootmobielen enzovoort. Dit heet permanente verkeerseducatie.
Er een grote verscheidenheid aan lespakketten, projecten en opleidingen op het gebied van veilig verkeersgedrag. Als je hier als gemeente mee wilt werken of zelf wilt aanbieden, laat je dan vooraf goed informeren. Wil je meer inzicht in de kwaliteit van een product of programma? In de Toolkit Verkeerseducatie van CROW vind je een handige checklist om ze toetsen.
Download Factsheet Verkeerseducatie