De maatregelen die je in het uitvoeringsprogramma uitwerkt, moeten een duidelijk verband hebben met de uitkomsten van de eerder uitgevoerde risicoanalyse en ongevallenanalyse. Weeg de maatregelen af op een effectieve aanpak van de geïdentificeerde risico’s en maak daarbij onder andere gebruik van de Effectiviteitswijzer. Daarnaast kunnen onderzoeken (zoals effectiviteitsmetingen) meer informatie geven over de effectiviteit van maatregelen.
Kijk voor de afweging ook of maatregelen meerdere doelen kunnen omvatten of dat maatregelen inzetbaar zijn over meerdere focusthema’s. Stem de maatregelen daarom af binnen de eigen organisatie. Maatregelen voor de verbetering van de verkeersveiligheid kunnen bijvoorbeeld onderdeel uitmaken van onderhouds- of herinrichtingswerkzaamheden of aansluiten bij landelijke campagnes.
Als de maatregelen zijn bepaald, is het nodig om per maatregel een verantwoordelijke aan te stellen. Dat kan op persoonlijk niveau, maar ook op het niveau van de organisatie of een medeoverheid. Zo is duidelijk wie de maatregelen gaat uitvoeren en wie verantwoordelijk is voor het behalen van de beschreven doelen van de maatregelen.
Deze integrale aanpak zorgt voor een efficiëntere inzet van middelen, zowel financieel als bij het opstellen van verkeersveiligheidsbeleid en de uitvoering van maatregelen.
Publicaties en hulpmiddelen
- Stappenplan: van risicoanalyse tot uitvoeringsprogramma
- Blauwdruk risiconanalyse
- Factsheet Effectiviteitswijzer
Een overzicht van alle publicaties bruikbaar in deze fase zijn te vinden in de kenniscatalogus