Provincies betrekken hun gemeenten actief bij risicogestuurde aanpak

Het Kennisnetwerk SPV heeft deze zomer de provincies gevraagd naar hun risicogestuurde aanpak verkeersveiligheid. Uit de antwoorden blijkt dat ze proactief bezig zijn en hun gemeenten ondersteunen met onder andere hulpmiddelen van het Kennisnetwerk SPV. Tips van de provincies vormen de input voor het activiteitenprogramma van komend jaar.

Negen van de twaalf provincies reageerden op drie vragen van het Kennisnetwerk:

  1. Hoe ver is uw provincie met de risicogestuurde aanpak? Is er bijvoorbeeld een risicoanalyse en een uitvoeringprogramma?
  2. Ondersteunt uw provincie de gemeenten? Zo ja, op welke wijze?
  3. Waar heeft uw provincie ondersteuning bij nodig? En wat verwacht u van het Kennisnetwerk SPV?

De reacties geven aan dat de negen provincies de risicogestuurde aanpak hebben omarmd, en een risicoanalyse en uitvoeringsagenda hebben opgesteld. Ook de vervolgaanpak, het vaststellen van het uitvoeringsprogramma, is vastgelegd. Een aantal provincies is zelfs bezig met een update. 

Ondersteuning

Daarnaast ondersteunen de provincies hun gemeenten onder meer bij het maken van risicoanalyses en uitvoeringsprogramma’s. Zo zijn er provincies die dat doen met (digitale én fysieke) bijeenkomsten, inhoudelijke ondersteuning (ook door externe partijen), een financiële impuls (subsidie), het verwijzen naar en effectief gebruiken van de hulpmiddelen van het Kennisnetwerk SPV, of een combinatie van deze middelen. 

Regionale aanpak 

Door de ondersteuning zijn diverse samenwerkingsverbanden ontstaan tussen de provincies en gemeenten. Zo zijn er provincies die vaste contactmomenten met gemeenten onderhouden, gezamenlijke uitvoeringsprogramma’s hebben opgesteld en zowel in tijd alsook financieel bijdragen aan een regionale aanpak.

Derde tranche

Een aantal provincies heeft gemeenten geholpen bij het aanvragen van subsidie uit de eerste en tweede tranche Investeringsimpuls voor infrastructurele maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid. Zij geven aan dat zij dit ook voor de derde tranche willen doen. 

Tips

Het merendeel van de provincies vindt dat het Kennisnetwerk SPV in voldoende mate voorziet in de kennisbehoefte. De meeste zijn zeer te spreken over de geboden hulpmiddelen en ondersteunende documenten. En ze hebben ook tips. Ze doen onder meer de volgende aanbevelingen:

  • Blijf de SPI-monitor vullen met data.
  • Houd de SPI-monitor kosteloos beschikbaar.
  • Overweeg het ontwikkelen van een schaallat voor de risico’s. Wanneer is er een laag, middelhoog of hoog risico?
  • Communiceer tijdig over de derde tranche Investeringsimpuls en de bijbehorende spelregels.
  • Bied handvatten waar bij bepaalde wegen moet worden afgeweken van de standaard oplossingen.
  • Laat de verschillende manieren zien waarop invulling is gegeven aan de risicogestuurde aanpak. Geef voorbeelden van goede en minder goede plannen.
  • Blijf de risicogestuurde aanpak, de SPI-monitor en beschikbare hulpmiddelen continu uitdragen. Ook omwille van de politiek-bestuurlijke betrokkenheid.

Vervolg

De input van de provincies gebruikt het Kennisnetwerk SPV voor het Activiteitenprogramma 2025 waar het Kennisnetwerk SPV momenteel aan werkt. Medio september maken we de strategie voor 2025 bekend. Het definitieve activiteitenplan volgt in oktober van dit jaar.

Meer informatie