SWOV en CROW starten in 2025 met een grootschalig onderzoek naar ontwerpelementen die de veiligheid van kwetsbare verkeerdeelnemers op rotondes kunnen beïnvloeden. Voor dat onderzoek vragen we wegbeheerders om mee te doen.
Hoewel de rotonde van alle kruispunttypen de veiligste is, zijn er nog genoeg vragen of en hoe die veiligheid vergroot kan worden. Welk verschil maakt een eenrichtingsfietspad bijvoorbeeld ten opzichte van een fietspad met twee richtingen? Kan het ontwerp van de rotonde het zicht voor afslaande automobilisten op rechtdoor gaande fietsers verbeteren?
Voor dit onderzoek hebben we wegbeheerders nodig die enkelstrooksrotondes kunnen aanleveren voor het onderzoek. Daarbij vragen we ook om een financiële bijdrage om het onderzoek met een voldoende aantal rotondes te kunnen uitvoeren.
Doel van het onderzoek
Het onderzoek is onderdeel van de bredere Kennisagenda Geloofwaardig en veilig wegontwerp. Die Kennisagenda heeft tot doel om elementen van de CROW-ontwerprichtlijnen te onderzoeken en te voorzien van een sterkere en wetenschappelijke verkeersveiligheidsonderbouwing, waarbij ook de consequenties van afwijkingen voor de veiligheid inzichtelijker worden gemaakt.
Meedoen aan het onderzoek?
Het onderzoek is afhankelijk van medefinanciering door deelnemende wegbeheerders. Heb je als wegbeheerder rotondes in beheer waarvan je de veiligheid voor met name fietsers en voetgangers wilt laten onderzoeken? Doe dan mee door deze rotondes aan te leveren als studielocaties.
Wat heb jij aan het onderzoek?
Voor deelname aan het onderzoek ontvang je:
• Een globale verkeersveiligheidsscan van de aangeleverde rotondes
• Een analyse en rapportage van de resultaten van het onderzoek, inclusief die van je rotondes.
Dit onderzoek vergroot de algehele kennis over rotondes en draagt bij aan beter onderbouwde CROW-richtlijnen. Meedoen helpt dus niet alleen jezelf, maar ook je collega-wegbeheerders om het verkeer veiliger te maken.
Meer informatie of deelnemen
Ben je wegbeheerder en geïnteresseerd in deelname aan het onderzoek? Stuur dan een mail naar samenwerken@swov.nl. Vervolgens zal SWOV contact met je opnemen om te horen waar de belangstelling naar uitgaat.