Terugblik op Verkeersveiligheidsdag in Limburg

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) hield op 16 oktober zijn Verkeersveiligheidsdag 2024 in de inspirerende ECU Cultuurfabriek in Roermond. Limburgse verkeersveiligheidsexperts kwamen samen om kennis te delen en de samenwerking te verbeteren. Tom Seising van het Kennisnetwerk SPV bracht er de risicogestuurde aanpak onder de aandacht.

2024 is het jaar dat het ROVL 35 jaar bestaat. Dagvoorzitter Sander Kleikers stond er bij stil en ging in op het belang van verkeersveiligheid, samen met wethouder Tijs van Lierop (gemeente Peel en Maas). Vervolgens verkondigde Dirkje van der Ven (adviseur gedragsbeïnvloeding bij Wavy) de boodschap dat gedrag niet enkel een kwestie is van gedragsinterventies, maar onderdeel van de bekende drie E’s: weginrichting, educatie én handhaving. Een eyeopener voor velen en een directe roep voor meer balans tussen die thema’s.
 
Na het plenaire deel verdeelden de aanwezigen zich over drie workshops. Er was een workshop door de gemeenten Rotterdam en Venlo over ervaringen met de GOW30, een workshop over verkeershandhaving en de politie-inzet op verkeershufters, en een workshop over de Verkeersactieve school waarbij een hechtere samenwerking tot resultaten moeten leiden voor de scholen, de gemeenten en de provincie Limburg. De workshops boden alle nieuwe inzichten en ruimte voor discussies.
 
In een korte pauze én een gebakje ter ere van het 35-jarig jubileum van het ROVL werden de resultaten van de workshops nog even nabesproken.
 

Doelgroepenaanpak

Tijdens de tweede ronde gingen de workshops over GOW30 en verkeershandhaving op herhaling en was er een workshop over de Doelgroepenaanpak. Limburg zet gericht in op de verschillende groepen weggebruikers, onder andere op jongeren en ouderen. Aan de orde kwamen de nulmeting van de gedragsmonitoring doelgroepenaanpak en een vooruitblik op een daadwerkelijke doelgroepenaanpak.

Na de workshops kwamen we allen bijeen in de plenaire ruimte voor een samenvatting van alle workshops. Een zogenoemde ‘catch box’ met microfoon werd door de zaal gegooid om de indrukken van de dag te delen. Het was een geslaagde dag met nieuwe inzichten, een brede kijk op verkeersveiligheid en het belang van samenhang werd benadrukt tussen inrichting, educatie en handhaving. Ook legden deelnemers contact met elkaar om te gaan samenwerken aan verbetering van de verkeersveiligheid. Limburg maakte hiermee duidelijk een punt van NUL verkeersslachtoffers!

Nodig ons uit

Het Kennisnetwerk SPV sluit graag aan bij regionale en provinciale overleggen over verkeersveiligheid om ondersteuning te bieden bij de risicogestuurde aanpak. Het accent ligt daarbij op het Stappenplan voor het opstellen van een risicoanalyse en/of uitvoeringsprogramma. We zien je uitnodiging graag tegemoet: info@kennisnetwerkspv.nl.