Verslag van verkeersveiligheidsoverleg provincie Flevoland

Het Kennisnetwerk SPV was op donderdag 12 september op uitnodiging van de provincie Flevoland aanwezig bij het Verkeersveiligheidsoverleg, samen met de gemeenten binnen deze provincie. Aan de orde kwamen onder meer educatieve maatregelen en lopende projecten. Tom Seising van het Kennisnetwerk hield een presentatie over de risicogestuurde aanpak. Hij doet verslag van de bijeenkomst.

Het Verkeersveiligheidsoverleg startte bij aanwezigheid van de provincie Flevoland, de gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Urk én de politie Flevoland. De politie gaf een inkijk in de ongevallen van de afgelopen maanden, inclusief enkele trieste ongevallen en de gevolgen daarvan. Dit maakte eens te meer duidelijk dat verkeersveiligheid echt topprioriteit hoort te hebben. En het maakte onze presentatie over de risicogestuurde aanpak extra relevant.
 
Het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 is rijksbeleid dat uitgaat van de risicogestuurde aanpak. Daarvoor biedt het Kennisnetwerk SPV handige hulpmiddelen en ondersteunende documenten. Een groot aantal gemeenten in Flevoland heeft al verkeersveiligheidsbeleid op basis van de risicogestuurde aanpak. De meeste hebben ook een uitvoeringsprogramma opgesteld.
 

Derde tranche

Het Kennisnetwerk deelde een aantal weetjes over de derde tranche van de Investeringsimpuls verkeersveiligheid. Welkome informatie bleek het voornemen van het Ministerie van IenW om bij een subsidieaanvraag een risicoanalyse én uitvoeringsprogramma verplicht te stellen.

Voor veel gemeenten is het gebrek aan capaciteit een probleem bij het aanvragen van subsidies, ook in Flevoland. De provincie Flevoland heeft aangeboden de gemeenten te ondersteunen bij eventuele subsidieaanvragen. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de decentrale overheden.

High Five-campagne

Vervolgens kwamen alle gemeenten aan de beurt om interessante projecten en ontwikkelingen te delen. Daarbij was er met name aandacht voor infrastructurele en educatieve maatregelen. De geplande actie bij drie basisscholen in de provincie sprong daar het meest uit. Met de High Five-campagne worden kinderen in het basisonderwijs en hun ouders/verzorgers gestimuleerd om te voet of met de fiets naar school te gaan.

Middels een badge kunnen de kinderen onderweg diverse afbeeldingen van handen een ‘high five’ geven. De badge registreert de high five, waardoor de kinderen op een interactieve manier punten sparen voor leuke prijzen. Bedenker Authier Degryse was aanwezig om deze actie toe te lichten. Deze campagne heeft in Vlaanderen al tot succes geleid.

Het overleg werd afgesloten met een gezamenlijke lunch.

Nodig ons uit

Het Verkeersveiligheidsoverleg in Flevoland is een voorbeeld van een bijeenkomst waar professionals kennis en ervaring met elkaar delen. Het Kennisnetwerk SPV doet daar graag aan mee. Dus organiseer je zelf een bijeenkomst waar het Kennisnetwerk SPV een bijdrage kan leveren over het Strategisch Plan Verkeersveiligheid of specifiek de risicogestuurde aanpak? Neem dan contact op via info@kennisnetwerkspv.nl of 085 4899 250.