Waar vroeger de koekjes van de band rolden, startte op 9 september 2024 het Brabants Verkeersveiligheidsplan (BVVP) 2024-2027. De Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch vormde het decor voor de ondertekening van het plan, in aanwezigheid van provinciale en gemeentelijke bestuurders en verkeersveiligheidsexperts, een afvaardiging van het Ministerie van IenW, de politie, het CVOM en vele belangenorganisaties.
Verslag: Tom Seising, Kennisnetwerk SPV
De middag startte met een samenkomst in een van de ontmoetingsruimtes die de Verkadefabriek rijk is. Onder het genot van een kopje koffie/thee en goed belegde broodjes was het een weerzien tussen de vele mensen die zich binnen de provincie Noord-Brabant inzetten voor de verkeersveiligheid.
Na de lunch werden we welkom geheten door dagspreker, Meike de Jong, bekend van onder andere het RTL-nieuws. Als Brabantse heeft zij ervaring met de verkeersveiligheid in Noord-Brabant. Na de introductie van het BVVP 2024-2027 door de gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Stijn Smeulders, en de focus die daarin wordt gelegd op fietsers, afleiding en onervaren verkeersdeelnemers, werden de aanwezigen getoetst op hun verkeerskennis.
Legpuzzel
Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) testte met 20 vragen het niveau van de zaal. Met een aantal prijzen op het spel werd dit al snel een verhitte strijd. Het Kennisnetwerk SPV had na 18 vragen de leiding, maar door de haperende techniek werden de laatste twee vragen te laat beantwoord. Daardoor ging de Jan van Haasteren legpuzzel aan onze neus voorbij.
Hoogste tijd dus om kort te ontspannen in de centrale ontmoetingsruimte. Het stukje appelgebak bood enige troost.
Na de pauze nam het Ministerie van IenW het stokje over. Martijn Dijkhof gaf een toelichting op het rijksbeleid voor verkeersveiligheid en de link met het BVVP. Uit de zaal klonken reacties over de positieve ontwikkelingen, maar duidelijk werd dat we nog flinke stappen moeten zetten om de negatieve trends te doorbreken.
Na de sessie van IenW kwamen onder andere de politie, het CVOM en Rijkswaterstaat aan het woord. Deze organisaties zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van het BVVP.
Regioambassadeurs
Vervolgens betraden de vier regioambassadeurs voor verkeersveiligheid het podium. David Sölez (Noordoost-Brabant), Helm Verhees (Zuidoost-Brabant), Rik Grasshof (Hart van Brabant) en Tim Simons (West-Brabant) werd gevraagd naar hun persoonlijke betrokkenheid bij het belang van veilig verkeer. Uit hun verhalen werd duidelijk dat zij hun missie met veel passie vervullen. Op het podium werden ideeën uitgewisseld, een voorbeeld van directe samenwerking.
Ayca Szapora, neurowetenschapper, cognitief psycholoog en keynote spreker, gaf een uiterst interessante én vermakelijke sessie over de werking van ons brein. Ze bracht de aanwezigen letterlijk, en soms wat onwennig, in beweging. Daarnaast legde ze op een eenvoudige manier uit hoe ons complexe brein werkt, inclusief ons doen en laten. Met nieuwe inzichten en ietwat getemperde verwachtingen zijn we ons wat meer bewust van de (beperkte) mogelijkheden en effecten van gedragsverandering.
Ondertekening
De middag eindigde met de symbolische ondertekening van het BVVP door alle aanwezige ambassadeurs. Een foto legde het moment vast, dat werd gevierd met een (alcoholvrije) borrel en bitterbal.
Het was een middag vol memorabele momenten, inspirerende en vermakelijke sessies, een duidelijke aanpak naar meer verkeersveiligheid in Noord-Brabant en de welbekende Brabantse gezelligheid. Samen vooruit met de risicogestuurde aanpak!
- Bekijk hier het Brabants Verkeersveiligheidsplan 2024-2027 op hoofdlijnen, of het volledige BVVP.