Effectiviteitswijzer
Provincies en gemeenten kunnen zelf veel doen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Maar hoe weet je welke maatregelen effectief zijn en welke niet? Op deze factsheet vind je een overzicht van maatregelen waarvan de (in)effectiviteit wetenschappelijk is aangetoond.
Beoordeling van uitvoeringsplannen
Dit toetsingsdocument biedt gemeenten en andere wegbeheerders handvatten om kwalitatief goede en meer gelijkvormige uitvoeringsplannen op te stellen. Bijgevoegd is daarnaast een document met 10 tips voor het opstellen van een uitvoeringsplan.
Factsheet Voetgangers en verkeersveiligheid
Lopen is relatief veilig, maar voetgangers zijn tegelijkertijd kwetsbaar. Welke risico’s lopen voetgangers en hoe kun je die risico’s verminderen? De factsheet ‘Voetgangers en verkeersveiligheid’ gaat hier nader op in.
Risicoaanpak SPV
Een beknopte overview van de Risicoaanpak SPV. Wat behelst de aanpak, waarin verschilt het van de traditionele aanpak en waar kan je de risicoaanpak voor inzetten?
Integrale aanpak van rijden onder invloed
Wat kun je als gemeente doen om ongevallen door alcohol en drugs in jouw gemeente te voorkomen? Dat lees je in de handreiking ‘Integrale aanpak van rijden onder invloed’.
Stappenplan: van risicoanalyse tot uitvoeringsprogramma
In het Startakkoord Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 is afgesproken dat elke regio een risicoanalyse maakt van het eigen verkeerssysteem. In deze publicatie wordt dit stap voor stap uitgelegd.
Veilige infrastructuur
De definities van de drie risico-indicatoren met betrekking tot veilige infrastructuur staan beschreven in het hoofddocument. De wetenschappelijke onderbouwing en de referenties naar de literatuur vind je in het geactualiseerde Achtergronddocument.
Factsheet Risico-indicatoren
Risico-indicatoren zijn belangrijke hulpmiddelen om het veiligheidsniveau van specifieke onderdelen van het verkeerssysteem te inventariseren en monitoren.
Factsheet Veilige kruispunten
Hoe weet je of een kruispunt ‘voldoende veilig’ is? Daarover lees je meer in de factsheet Veilige kruispunten. De factsheet gaat in op de verschillende kruispunttypen en de bijbehorende veiligheidsniveaus. In de
De (voorlopige) definitie van Hoogwaardige traumazorg
Snelle en adequate medische zorg na een verkeersongeval is van grote invloed op de overlevingskansen en (blijvende) letselernst van slachtoffers. In dit document vind je een voorlopige definitie voor deze risico-indicator.
De (voorlopige) definitie van Veilige voertuigen
Veilige voertuigen zijn een belangrijke voorwaarde voor verkeersveiligheid. Maar een eenduidige definitie van een risico-indicator ‘Veilige voertuigen’ is niet makkelijk te geven. In deze publicatie vind je een eerste aanzet.
Factsheet Subjectieve verkeersveiligheid
Verkeersdeelnemers kunnen zich om verschillende redenen onveilig voelen in verkeerssituaties, ook als die situaties niet per se onveilig zijn. Een gevoel van onveiligheid kan dus haaks staan op objectievere gegevens zoals ongevalsdata en voldoen aan de ontwerprichtlijnen. Deze factsheet gaat hier verder op in.